700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Verdwenen Poorten en Torens

     In de middeleeuwen, de tijd dat Wijk bij Duurstede stadsrechten kreeg, werd de stad omgeven door een muur met (een zestiental) poorten en torens die bijna allemaal zijn verdwenen.
     Drie in de binnenstad gevestigde galeries besloten een beeldhouwerssymposium te organiseren met als thema 'Verdwenen Poorten en Torens'. Dit symposium houdt in, dat gerenomeerde kunstenaars uit het hele land naar Wijk bij Duurstede komen om elk een beeld voor de stad te maken. Bouwfonds Woningbouw is bereid gevonden dit evenement, dat in het kader van 700 jaar stadsrechten Wijk bij Duurstede gehouden wordt, te financieren.
     Van de 75 kunstenaars die zich voor dit project inschreven, werden er veertien uitgenodigd een bezoek aan de stad te brengen om de locaties te bekijken en zich te laten voorlichten over de middeleeuwse geschiedenis van de stad, haar poorten en torens. Deze veertien kregen de opdracht een schetsontwerp te maken. Daarbij kregen zij alle ruimte, mits zij zich lieten inspireren door het thema. Negen kunstenaars zijn tenslotte geselecteerd om hun schetsontwerp definitief uit te voeren.
     Het beeldhouwerssymposium vindt plaats van woensdag 17 tot en met zondag 21 mei en van woensdag 24 tot en met zondag 28 mei 2000. Op deze dagen zijn de kunstenaars op het haventerrein van Wijk bij Duurstede aan het werk. Het publiek krijgt een unieke kans om het ontstaan van beeldhouwwerken in diverse materialen van dichtbij te volgen en met de makers in gesprek te gaan. Het terrein is voor publiek geopend van 10.00 tot 19.00 uur.
     Na het symposium krijgen de beelden een permanente plaats in een ring rond de binnenstad op die plaatsen, waar vroeger poorten of torens gestaan hebben.

Theatergroep Gras

     Op 25, 27 en 28 mei en 1 juni speelt Toneelgroep 'Gras' een aantal stukjes locatietoneel in Wijk bij Duurstede, dat haar ontknoping vindt in theater Rondeel. Nu is er een wijziging in de begintijd van de voorstelling op zondag 28 mei. Deze stond geplanned op 14.30 uur, maar deze is verschoven naar 's avonds 20.30 uur. Mocht u dus kaarten hebben gekocht voor 28 mei, wilt u dan deze wijziging noteren? In de folder van het theater Rondeel stond de juiste tijd echter al vermeld.

Tasjes en bootvlaggen Wijk 700

     Pas binnengekomen in de Wijk 700-winkel: bootvlaggen en katoenen tasjes. De bootvlaggen zijn driehoekig van vorm en uiteraard voorzien van het Wijk 700-logo. Deze vlaggen zijn voor slechts vijftien gulden en te koop zo lang de voorraad strekt.
     Voor wie graag een tasje heeft met het logo van Wijk 700 erop: deze zijn nu ook verkrijgbaar. Trouwens ook handig voor als u iets heeft aangeschaft in de Wijk 700-winkel, u kunt uw artikelen gelijk in deze tas stoppen. De rode tasjes zien er erg leuk uit: het logo staat vele malen in het klein op beide zijden afgebeeld en dat voor slechts twee gulden!

Foto's Muzikale Stadswandeling

     Woensdag 5 april is op deze pagina een artikel afgedrukt over de Muzikale Stadswandeling van Sonja Beets. De naam van de fotografe, Marijke Dekker, is per abuis niet afgedrukt. We hopen het met dit bericht recht te hebben gezet.

Kaarten Don Quichotte

     De gereserveerde kaarten voor de voorstellingen van Don Quichotte zijn vanaf donderdag 20 april te koop bij de Wijk 700-winkel in de VVV.
    

Terug naar de 700 jaar index pagina.