700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

Groeten uit Harpel

      Hoe zegt u, Worpel? Nee, Harpel! Harpel is een licht deinend stipje in het Groningse landschap op de grens van monotoon mooie veenkoloniën en het fraaie, wat Langbroeks aandoende coulisselandschap van Westerwolde, door duizenden arbeiders tijdens de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in het kader van de werkverschaffing met de schop op woeste heide en moeras veroverd. De 'Hel van Jipsinghuizen' doet menigeen hier nog huiveren. De voormalige 'graanrepubliek' in het Oldambt met z'n kasteelachtige herenboerderijen ligt op fietsafstand. In Beerta had de Communistische Partij Nederland lang de absolute meerderheid in de raad. Hier had je dan ook de eerste, enige en laatste communistische burgemeester: Hanneke Jagersma. Nog steeds stemt het hele bejaardentehuis 'De Tjamme' op de N(ieuwe)CPN. Maar de macht is tanende; ook communisten sterven. Bovendien is Beerta net als Cothen, Langbroek en Wijk de herindelingsdans niet ontsprongen en behoort het nu tot de gemeente Reiderland. Het stadje Winschoten (18.000 inwoners), dat in de verte wel iets van Wijk heeft, ligt bijna net zo ver van Harpel (100 inwoners) als Utrecht van Wijk. Omdat er geen files zijn, is het echter vlakbij. In Winschoten is een prachtig theater (650 stoelen) annex evenementenhal (2000 m2). Cultuur in Oost-Groningen tiert welig tussen het graan, de suikerbieten en aardappelen. Ook in oude kerkjes, galeries en ateliers.
      In Harpel is een dorpshuis, een dorpsschooltje en een dorpsbrievenbus. Tijdens de jaarvergadering van Harpels Belang worden de notulen van de vorige vergadering keurig in een prachtig cahier geschreven, nog door de secretatris voorgelezen. Ook dat is cultureel erfgoed!
      Ik woon in Harpel. Dat wil zeggen, als je de kern van Harpel, waar ook nog enige (boeren)woningen staan, niet over het hoofd hebt gezien en je maakt via veldwegen, weggetjes en paden een fikse wandeling richting Blekslage (10 inwoners), dan kom je in de buurt. Daar waar ik woon, blaft een hond. Voordat ik samen met vrouw Loes Runge en hond Sjefke de Kwispelaere vorig najaar naar Harpel vertrok, was ik inwoner van Wijk bij Duurstede. Zeventien jaar woonde ik in het -voor mij- onbetwist mooiste stadje van Nederland, de langste tijd vlakbij de Rijn en de Lek. Denkend aan Wijk zie ik dan ook de prachtige uitgestrekte uiterwaarden, het kasteelpark met de reigersnesten hoog in de monumentale bomen, de Grote Kerk aan de Markt en het terras van Peek, theater Rondeel in de voormalige stadsboerderij (waar horen we straks het 'boe-geroep en klaterend applaus'?) en een bijzondere, bijna koninklijke notenboom tegenover café De Veldpoort, waar ooit het Smartlappenfestival begon.... Denkend aan Wijk zie ik ook nog een mooi schapenweitje. Maar dat was al weg.
      Als ik aan Wijk denk, denk ik aan al die Wijksen en Wijkenaren die samen voor een 'couleur locale' zorgen die uniek genoemd mag worden, denk ik aan het Cultureel Rondje (en maar even niet aan de koopzondagen), aan al die activiteiten die spontaan door jong en oud worden ontplooid, denk ik aan de politiek: soms ging het om het spel -en was het nogal eens theater-van-de-lach- dan weer bloedserieus om de knikkers: een torentje, een supermarktje, een Vikinghofje...
      Voor mij is Wijk nog steeds een stad om van te houden. Een stad om trots op te zijn. Om zuinig op te zijn.
      Als ik hier over de akkers loop die door Groningse-Ploeg schilders zo prachtig zijn verbeeld, terwijl de reeën naar de horizon dansen, waar de zon in de vele roodkleurige dampen wordt gesmoord, denk ik wel eens met een glimlach terug aan Wijk. Soms, heel even. Want al heb ik Harpel inmiddels volledig in mijn hart gesloten, een oude geliefde vergeet je natuurlijk nooit!
      Vanuit Zuidoost Groningen wens ik alle Wijksen en Wijkenaren nog wervelende Wijk-700-maanden toe en ik hoop dat jullie na afloop over al die fantastische evenementen op z'n Gronings kunnen zeggen: 't Kon minder.

Hans ter Heijden
oud-inwoner van de stad Wijk bij Duurstede

Terug naar de 700 jaar index pagina