700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Oekraïns koor in Grote Kerk

     Heeft u zin in een muzikaal avondje uit? Zaterdag 8 april is er in de Grote Kerk aan de Markt in Wijk bij Duurstede een bijzonder concert. Het betreft hier een concert dat wordt verzorgd door het Oekraïnse koor 'Blasgovist' en in het kader van Wijk 700 valt. Blasgovist brengt in hoge mate wat de Oekraïnse en Russische koren zozeer kenmerkt: een afwisseling van verfijning en robuustheid in een specifieke klankkleur.
     Het topkoor bezoekt nu voor het eerst Nederland, nadat het eerder al tournees door Frankrijk, Duitsland en Amerika heeft gemaakt. Het koor bestaat uit zestien zangers, allen professionele musici. De dirigent is Miroslav Goelkovski, de muzikale leiding van het koor ligt in handen van Tatjana Koemanovskaja, bekend sopraansoliste van Blasgovist.
     Het concert in de Grote Kerk, dat onder auspiciën van de Stichting Concerten Grote Kerk wordt georganiseerd, bestaat voor de pauze uit religieuze gezangen uit de orthodoxe paasliteratuur. Na de pauze brengt het koor een sprankelend programma van paasliederen uit de Oekraïnse volkstraditie. Enkele van deze liederen worden begeleid door traditionele instrumenten.
     Het concert begint om 20.15 uur, de kerk is open vanf 19.45 uur. Gezien de verwachte grote belangstelling voor dit concert wordt u aangeraden kaarten in de voorverkoop te kopen bij de VVV van Wijk bij Duurstede of Doorn. In de voorverkoop kosten de kaarten twintig gulden. Bent u in het bezit van een CJP of Pas 65, dan betaalt u 17,50 gulden. 's Avonds in de kerk bedraagt de entree 25 gulden.

Coinbox met Wijksdaalders

     Voor de liefhebbers van herdenkingsmunten is er in de Wijk 700-winkel een Coinbox te koop. Deze box bestaat uit een doosje in de vorm van een cd-houder, met daarin drie munten, de zogenaamde Wijksdaalders. Speciaal voor de viering van 700 jaar stadsrechten is deze serie van drie munten geslagen bij de Munt in Utrecht. De Coinbox is in een beperkte oplage aangemaakt en apart genummerd. U heeft dus een uniek exemplaar in handen, als u besluit een serie munten aan te schaffen.
     De munten zijn verschillend: de eerste is een kopie van de oudst bekende munt uit Wijk bij Duurstede die stamt uit ongebeer 640. Deze munt, een zogenaamde triëns, was de opvolger van een Romeinse triëns. In die tijd was Wijk nog een belangrijke havenstad en heette toen nog Dorestad. Op de kopzijde van de Wijksdaalder staat een afbeelding van Pippijn, koning der Franken en vader van Karel de Grote.
     De tweede Wijksdaalder is een replica van een zilveren 'denarius' uit de tijd van Lodewijk de Vrome, de tijd waarin de Noormannen regelmatig Dorestad met brand- en plunderingen bedreigden. Op de munt staat een afbeelding van Lodewijk de Vrome, evenals zijn naam in het Latijn, Ludovicus. Op de keerzijde staat een schip uit die tijd afgebeeld, die toen afmeerden ter hoogte van de huidge Hoogstraat en de Noorderwaard.
     De laatste munt herdenkt de tweede periode van economische bloei in Wijk bij Duurstede, zo rond 1300. Op de goudkleurige kern is de zegel van de Van Abcoudes afgebeeld. Het officiële document, waarin de stadsrechten zijn vastgelegd, bevat eenzelfde zegel. Op de keerzijde van de munt staat de ruïne van Kasteel Duurstede afgebeeld.

Terug naar de 700 jaar index pagina.