700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Koning van Katoren

Karel Schneider geflankeerd door Ruth Schreuder (links) en Mieke Pauline, volgt gespannen de verrichtingen van 'zijn pupillen'. (foto: Janet Jongejan)

     Als u wilt genieten van een theaterstuk dat nog nooit eerder in Nederland is opegevoerd, dan mag u Koning van Katoren zeker niet missen! Dit muziektheaterstuk is geschikt voor jong en oud. De jeugdige toeschouwers worden meegesleept in de vaart van het verhaal en vragen zich af of Stach erin slaagt de zeven opdrachten tot een goed einde te brengen, terwijl de anderen ontzettend zullen genieten van de visuele grappen en het maatschappelijke commentaar van de theatermakers. Moreel en materieel verval vormen het beeldthema, terwijl de deugden ook in het stuk verweven zijn.
     Een extra dimensie krijgt het verhaal door de acteurs, die allemaal persoonlijk door regisseur en geestelijk vader Karel Schneider zijn gevraagd voor hun rol. Bekende en minder bekende inwoners van de gemeente acteren alsof zij het hun hele leven al gedaan hebben! Tijdens een repetitie op zaterdagmorgen vertelt Karel Schneider: "Het boek van Jan Terlouw is officieel door de Belg Paul Vanbossuyt als toneelbewerking geschreven voor dubbelrollen, maar ik maak gebruik van zestig spelers. Ik zie bij een rol gelijk beelden voor me en spreek dan mensen op straat aan. Willen ze meedoen, dan ben ik wel gelijk duidelijk over de benodigde repetitietijd. Ik wil ook dat de spelers zich hieraan vastleggen."
     Het idee Koning van Katoren op de planken te brengen is bij toeval ontstaan: Karel Schneider wist dat het stuk in België was opgevoerd en heeft toen geprobeerd dat op de school waar hij in het dagelijks leven werkzaam is, ook te realiseren. Hiervoor moest hij het wel eerst zelf gaan bewerken voor kinderen en op een schoolkamp is het toen opgevoerd. Door de lengte van Koning van Katoren, kwam het niet lekker uit de verf. Toen Schneider ruim twee jaar geleden druk bezig was met de voorbereidingen voor de Mauthausenliederen, kwam bij hem het idee opzetten, dat Koning van Katoren uitermate geschikt zou zijn voor de viering van Wijk 700 jaar stadsrechten. Dankzij Mauthausen heeft hij gelijk een goed team kunnen vormen, dat hem bij de voorbereidingen ondersteunt.
     Tijdens de repetities zit Schneider naast Ruth Schreuder, de regie-assistante. Hun kritische blikken merken elk detail op, dat verbeterd kan worden. "Jongens, ik heb interactie gevoeld, geweldig!" Schneider veert ineens enthousiast op als hij zeer tevreden naar een scène heeft zitten kijken.
     Het maken van het decor is een enorm grote uitdaging geworden. Productie ontwerper André van Zwieten werkt elke maandagavond, vrijdag en zaterdag aan het decor, dat bol staat van technische verrassingen. Er wordt gewerkt met projecties en live beelden. De belichting zorgt voor een dramatisch effect, waarbij geen traditioneel licht aanwezig is. Van Zwieten: "Het is een genot om met zo'n acht profs samen te werken, die de kleding, dans, belichting, geluid(seffecten), muziek, beeld, regie en het decor verzorgen. Er is niet veel licht nodig, want de Koning van Katoren wordt opgevoerd in een lichtdichte tent." Rondlopend in de fruitveiling, waar de decors worden vervaardigd, blijf je je verbazen over de prachtige decorstukken. Aan de symboliek die in veel decorstukken zit, merk je dat de makers er erg goed over hebben nagedacht.

Repetitie van de Koning van Katoren. En groep journalisten belaagt een oude dame. (foto: Janet Jongejan)

     Hoofdrolspeler Guido van Gend is geen onbekende voor de toneelliefhebbers. Hij speelde vijf jaar geldeden de rol van Jonathan in 'De Wijkse Kater', waarvan Karel Schneider ook de regie deed. Daarna is hij lid van Toverdo geworden en nu, op zijn tweeëtwintigste, speelt hij de rol van Stach. Guido van Gend vindt het zwaarste van deze rol de leeftijd van Stach: "Hij is zeventien jaar, leuk, naïf, onschuldig en tegelijk brutaal. Toen Karel Schneider mij jaren geleden al benaderde voor deze rol, had ik al mijn twijfels of ik de rol van zo'n jonge knul wel goed zou kunnen neerzetten." Het is hem gelukt!
     Of Guido na de voorstellingen in een gat valt? "Eerst niet, want ik doe ook nog mee aan Don Quichotte als Sancho Panza. Daarna val ik misschien wel in een gat, want al mijn vrije tijd gaat nu op aan toneelspelen. De beide rollen kan ik goed scheiden, omdat ik bij de Koning van Katoren een jongen speel en bij Don Quichotte een gezapige dertiger neer moet zetten. Het is een uitdaging voor mij, dat de mensen die mij bij De Koning van Katoren hebben gezien, me niet herkennen bij Don Quichotte."
     Kaarten voor de Koning van Katoren zijn te koop bij de Wijk 700-winkel in de VVV aan de Markt 24 te Wijk bij Duurstede, waar tevens flyers met meer informatie liggen. Voorstellingen zijn op 17, 18, 19, 24, 25, en 26 maart, waarbij de voorstellingen van 19 en 26 maart matinées zijn.

Coinboxen Wijksdaalders

     Na enige vertraging zijn ze nu toch binnen: de complete set van drie Wijksdaalders in een prachtige coinbox! Velen hebben de set van drie munten al in een vroeg stadium besteld. De inwoners van de gemeente die een bestelling hebben geplaatst, kunnen hun coinbox in de Wijk 700-winkel afhalen. Naast vele particulieren, zijn er onder de balangstellenden ook bedrijven. Bij deze bedrijven wordt de bestelling in de loop van de komende weken afgeleverd door een lid van het promotieteam. Heeft u nog geen coinbox? Voor 14,95 gulden bent u de trotse bezitter van deze mooie set munten!

Vlaggen Wijk 700

     Burgemeester Houtsma roept iedere inwoner van de gemeente Wijk bij Duurstede op om op 11 maart de Wijk 700-vlag uit te hangen. Deze vlag is te koop bij de Wijk 700-winkel in de VVV aan de Markt 24 voor slechts 24,95 gulden. Een grote vlag, die geschikt is voor vlaggenmasten kost 99,95 gulden. Heeft u nog geen vlag gekocht? Aarzel dan niet langer, maar haal zo'n vlag in huis. Met uw hulp ziet de hele gemeente er straks feestelijk uit. En daar genieten we met z'n allen weer van!

Terug naar de 700 jaar index pagina.