700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

Da's krek wa'k wou


      Deze dagen gonst het in Wijk van de verhalen rond de activiteiten in het kader van het 700 jarig bestaan van Wijk bij Duurstede. Er staat ons van alles te gebeuren als je de prachtige activiteitenkalender leest, die we zo maar gratis en voor niks in de brievenbus kregen.
      Mijn gedachten dwalen af naar vijftig jaar geleden. Nederland was na de oorlog nog in opbouw. Geld en materialen waren niet voor handen en Wijk bij Duurstede met haar ongeveer 3800 inwoners wilde toch het 650 jarig bestaan van de stad vieren.
      En dat hebben ze gedaan ook! Tien dagen lang feest. De gemeenschapszin was toen ook al erg groot. Als ik eraan denk hoe Wijk versierd was! Met name de Wilhelmina en Julianastraat waren, ondaks de geringe middelen, prachtig om te zien. Dankzij de p.r. van burgemeester Kentie, hij benaderde de radio en landelijke dagbladen kwamen er duizenden mensen naar Wijk. Al die mensen kwamen op de fiets of met de WABO bus.
      Ik moest op één van die dagen in het veilinggebouw zijn aan de Zandweg. Vanaf de Markt hen ik er lopend een half uur over gedaan. Hoogtepunt van die dagen was toen de voorstelling van Don Quichot, de man van La Mancha, opgevoerd in het kasteelse park. Het decor bestond uit het kasteel, een bruggetje, de bomen en de gracht. Prachtig uitgelicht. Het publiek zat op een tribune tegen de dijk aan. Het stuk is vier keer opgevoerd en was alle keren uitverkocht. Helaas zijn er steeds minder mensen die erover mee kunnen praten.
      Gelukkig kunnen we volgend jaar en de jaren daarna, weer met verschillende generaties over de feesten van 2000 napraten. Want ik ben ervan overtuigd dat het voor jong en oud geweldig gaat worden. Zoveel amateurs zijn onder de bezielende leiding van Roel Tijhof, Wernard Zelver en Karel Scheider met verschillende producties bezig. Bij de bakker en de slager hoor je verhalen over zang- en toneelrepetities.
      Nu is er misschien meer geld en materiaal maar het enthousiasme is hetzelfde gebleven. Zowel bij de autochtone bevolking als bij de import. Van de week liep ik bij het naaiatelier van Rob Marsman binnen en ik wist niet wat ik zag! Zoveel prachtige kostuums, die al klaar hingen, naar zijn hand gemaakt door lieve vrijwilligers. Deze Don Quichot belooft een groot spektakel te worden.
      Ik verheug me op de verschillende activiteiten en ook al zijn mijn ogen niet zo goed meer, ik probeer overal op de eerste rij te zitten. Ik wens de organisatie en alle medewerkers heel veel succes en ik hoop dat de weergoden net als vijftig jaar geleden met ons zijn. Da's krek wa'k wou.

Hennie Peek

Terug naar de 700 jaar index pagina