700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Kinderkunstproject 3 x 700

     Ergens in de herfst van 1997 ontstond bij een docente van het Kinderatelier van het Wijkse Atelier het idee, iets te doen met het gegeven dat Wijk bij Duurstede in het jaar 2000 haar 700-jarig bestaan zou vieren. Zij dacht aan de oude plattegrond van Jacob van Deventer, de molen van Ruysdael, de verdwenen poorten, de oude Wijkse verhalen.... Maar geen verleden zonder toekomst, dus ook het heden en de verre toekomst zouden een plek moeten krijgen.
     Bestuursleden van het Wijkse Atelier vonden het een goed plan en besloten hun schouders er onder te zetten en te streven naar deelname aan het Kinderkunstproject van zoveel mogelijk kinderen uit de gemeente Wijk bij Duurstede. Daarvoor kun je dan het beste alle scholen inschakelen en zo is het van start gegaan.
     Uiteindelijk is het een project geworden met als titel '3 x 700', een kunstproject voor de groepen zeven en acht van alle basisscholen van de gemeente Wijk bij Duurstede. Doel van het project is Wijkse kinderen op een beeldende manier bezig te laten zijn met het verleden, het heden en de toekomst van hun stad. Zij doen dit door middel van het kijken naar en fantaseren over hun stad. Met potlood, krijt en verf verbeelden zij de ideeën en fantasiën die ze over hun stad hebben. De onderwerpen zijn: 'Een oude plattegrond van zevenhonderd jaar geleden', 'De oude binnenstad in de moderne tijd' en 'Een toekomstige toren, de sky-line van Wijk bij Duurstede over zevenhonderd jaar'.
     Zo'n zeshonderd kinderen komen in de periode van maart tot en met juni drie keer naar het Wijkse Atelier om daar onder begeleiding van kunstenaars te werken aan het project. De resultaten van een deel van de werkstukken worden in september geëxposeerd in Museum Dorestad, dat dan op het nieuwe adres aan de Muntstraat is gevestigd.
     Door er op deze manier mee bezig te zijn, kunnen de kinderen zich meer verbonden voelen met hun stad en haar unieke geschiedenis. Ze maken door bezig te zijn met dit project een beeldende reis door de tijd van Wijk bij Duurstede.

Openingsfeest

     Nog slechts anderhalve week verwijderd van het openingsfeest.... de datum waar al tijden naar wordt uitgekeken! Komt u allemaal kijken, want 11 maart wordt beslist een dag waar nog lang over wordt nagepraat. Wat staat er op het programma?
     Om 12.00 uur begint het feest met een rondgang van de stadsomroeper van Wijk bij Duurstede door Cothen, Langbroek en Wijk. Deze rondgang eindigt in Wijk bij Duurstede met een muzikale optocht. Op de Markt volgt de laatste aankondiging, waarna saluutschoten het begin van de openingsmanifestatie aangeven. Let u dan ook op de toren van de Grote Kerk ... !
     Om 14.30 uur speelt een Middeleeuwse muziekgroep, tot het moment waarop om ongeveer 15.00 uur genodigden de kerk ingaan voor de officiële opening van Wijk 700. Dit officiële gedeelte duurt tot 17.00 uur, waarna iedereen in de kerk een kijkje kan nemen bij de projecten van Wijk 700, die zich daar presenteren. Tevens kunt u de fotogalerij van 700 Wijkenaren bekijken. Misschien hangt uw portret er wel tussen.
     Om 14.00 uur start op het Evenemententerrein aan de Hordenweg een kinderkermis, die gratis toegangkelijk is. Diverse attracties staan daar opgesteld, zodat de jeugd ook mee kan vieren!
     Even later, om 15.00 uur begint de mini-playbackshow voor kinderen in de feesttent op hetzelfde terrein. De toegang is ook nu weer gratis, maar het is wel aan te raden een toegangsbewijs bij de Wijk 700-winkel af te halen, want er kunnen zo'n 450 kinderen een plaatsje krijgen en vol is vol! Kinderen die willen deelnemen aan de playbackshow, kunnen zich tot 4 maart nog aanmelden bij Gerrit Onink, tel. 0343-551470. Bel wel tussen 9.00 en 18.00 uur. Deelname aan deze miniplaybackshow is voor kinderen die op de basisschool zitten. En... in de jury zit een bekend stripfiguur! De show duurt tot ongeveer 17.30 uur, als burgemeester Houtsma de winnaars hun welverdiende prijzen uitreikt.
     Op het evenemententerrein kunnen verenigingen uit de drie kernen proberen bij het Dobbelspel 700 gulden te winnen voor hun clubkas! De troostprijs is 350 gulden. Het enige dat de teams moeten doen, is te proberen in een zo gering aantal worpen met een kanjer van een dobbelsteen, 700 punten te gooien. De prijsuitreiking van het Dobbelspel vindt rond 17.30 uur in de feesttent plaats, vóór de winnaars van de mini-playbackshow worden gehuldigd.
     's Avonds is er weer feest in de tent: om 20.00 uur begint de Wijkse avond. Tijdens deze avond worden er tal van Wijkse liedjes live gezongen. Deze staan ook op de cd 'Ha, Wijk 700!', die vanaf maandag 11 maart te koop is in de Wijk 700-winkel bij de VVV. Ook tijdens het avondprogramma kunt u deze cd bij het dan aanwezige promotieteam kopen. Het speciaal samengestelde kinderkoor, dat enkele weken geleden voor de repetitie en opname naar het Stadskantoor is gekomen, staat met hun lied op de cd. De avond eindigt met een knaller van een onderdeel, maar dat blijft geheim!
     Voor de jongeren is er 's avonds in Cothen een disco, die begint om 20.00 uur en duurt tot erg laat in de avond (of vroeg in de morgen). Vervoer vanuit Wijk en Langbroek naar Cothen wordt geregeld door middel van bussen, evenals vervoer na afloop.

Koning van Katoren

     Regisseur en geestelijk vader van het theaterstuk 'Koning van Katoren', Karel Schneider, is al sinds vorig jaar maart aan het repeteren met zestig bekende of iets minder bekende inwoners. Koning van Katoren is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw. De toneelbewerking van de Belg Paul Vanbossuyt is door Karel Schneider aangepast en iedereen kan het resultaat komen aanschouwen in de feesttent op het Evenemententerrein. Het belooft een fantastische voorstelling te worden, waarbij het decor en de belichting bijzonder verrassend zijn. Zodra u de feesttent instapt, belandt u in het land Katoren. Zes ministers doen al zeventien jaar hun uiterste best een oplossing te vinden voor het probleem van de troonsopvolging, nadat de koning zonder troonopvolger was overleden. Stach, een jongeman die is geboren op de sterfdag van de koning, wil graag koning worden. De ministers zien dat niet zo zitten en geven hem allerlei bijna onuitvoerbare opdrachten. Stach weet telkens weer de opdrachten tot een goed einde te brengen, waardoor langzamerhand Katoren een leefbaar land wordt. Hoe dit allemaal verloopt? Op 17 maart vindt de voorpremière en op 19 maart is er een matinee. De week daarop volgend zijn er voorstellingen op 24, 25 en 26 maart, waarbij de laatste datum ook weer een middagvoorsteling is. Kaartverkoop en reserveringen verlopen via de Wijk 700-winkel in het VVV-kantoor aan de Markt 24. Volwassenen betalen vijftien gulden voor een kaartje, kinderen tot en met twaalf jaar tien gulden. Een aanrader voor het hele gezin.

Terug naar de 700 jaar index pagina.