700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Kinderen zingen meer op een cd

     Vind je het een leuk idee om mee te werken aan een cd met Wijkse liedjes en zit je in groep 5, 6, 7 of 8 van de basisschool? Lees dan dit stukje goed door.
     Speciaal voor Wijk 700 komt er binnenkort een cd uit met allerlei Wijkse liedjes. Tom van Ginkel heeft een lied geschreven dat kinderen gaan zingen. Het is een makkelijk en vlot mee te zingen lied. Na één uur repeteren wordt het lied gelijk opgenomen. Dit alles gebeurt op zondag 13 februari om 10.30 uur en het duurt tot ongeveer 12.30 uur. Waar? Je hoort nog waar alles gehouden wordt, maar het wordt in ieder geval of het Stadskantoor of de Backstreet-studio in de Achterstraat.
     Heb je belangstelling? Bel dan even met Tom van Ginkel om je naam en adres door te geven. Het telefoonnmmer is: 0343-574522.

Prinsesje Plien

     De kinderen van nul tot en met vijf jaar kunnen binnenkort kennis maken met Prinsesje Plien. Zij is op zoek naar een nieuwe woning maar dat wil niet zo lukken. Tijdens deze speurtocht komt ze op allerlei Wijkse plekjes, die herkenbaar zijn voor kinderen. Zo probeert ze of er op de kinderboerderij plaats is en bezoekt ze het stadspark. Hoe het verhaal afloopt? Dat is te lezen in het boekje 'Prinses Plien zoekt een huis'. Dit mooie houten boekje is vanaf 7 februari te koop bij de Wijk 700-winkel in het VVV-kantoor aan de Markt 24 te Wijk bij Duurstede. De vrolijke, frisse kleuren en mooie illustraties maken het tot een boekje dat kinderen telkens weer zullen pakken!

Jan Zwaan schildert Wijk bij Duurstede

     Reeds vanaf de zomer van 1999 kunt u de Hasseltse schilder Jan Zwaan in onze stad aantreffen, druk bezig met het schilderen van een aantal beeldbepalende Wijkse locaties. Hij is hiervoor gevraagd door de heren J. Toering en drs. M. van der Schaft, die onder de indruk raakten van het werk van Jan Zwaan tijdens een expositie in Den Haag. Juist tijdens dit feestjaar, met de herdenking van 700 jaar stadsrechten, is er geen beter moment om historische locaties te vereeuwigen.
     Jan Zwaan heeft momenteel al tien zeer originele werken voltooid en aan deze lijst worden nog enkele schilderijen toegevoegd. Zijn Wijkse schilderijen geven het stadje in de vier seizoenen weer. De werken zullen door middel van een (verkoop)expositie in mei in juni worden tentoongesteld in het museum, terwijl de officiële opening door burgemeester Houtsma op 28 april wordt verricht.
     Jan Zwaan schildert als een authentiek impressionistisch schilder uitlsuitend vanuit de waarneming en gebruikt nooit foto's of tekeningen. Hij heeft een markante eigen stijl en is geobsedeerd door het licht dat hij in veel fellere, krachtige kleuren weergeeft. Van zijn vader, ook kunstschilder van beroep, kreeg Zwaan zijn eerste artistieke vorming. Later ging hij naar de Academie Minerva in Groningen. Samen met onder andere Henk Helmantel richtte hij de zogenaamde Zwiggelte groep op, die in 1982 een rondreizende tentoonselling in de Verenigde Staten organiseerde. Nadien heeft Zwaan, die in het dagelijkse leven naast kunstschilder ook docent beeldende kunst is, verscheidene keren op tentoonstellingen zijn werk geëxposeerd. Het is geweldig dat na allerlei bekende schilders die Wijk vereeuwigden (onder andere Ruisdael, de Goed, Springer, Rosemeier), nu Jan Zwaan die eer te beurt valt.

Terug naar de 700 jaar index pagina.