700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

Opgedragen aan Hans Knoop

      Tijdens het denken aan Wijk, hadden (ik vermoed in 1979) Hans, Kees en ik het plan opgevat ook eens aan Gelderland te denken. Wij namen prompt het besluit daar naar toe te gaan. Wij zaten op dat moment in De Gouden Leeuw waar wij onze kostbaarheden achterlieten, omdat wij zwemmend naar het Gelderse zouden gaan.
      Eenmaal aangekoment bij de Lek, kozen we een krib uit om onze kleding achter te laten. Het was aardedonker, dus ik liet ál mijn kleding achter. Hans en Kees hielden hun onderbroek aan. Onder het consigne 'bij elkaar blijven' zwommen we naar de overkant.
      Eenmaal op de Gelderse oever, wilden we toch weer aan Wijk denken. Dus zwommen we terug. In de donkere septembernacht raakten we Hans kwijt. Kees en ik kwamen bij de Wijkse krib aan en keken elkaar verbaasd aan. Ik keek iets angstiger, want álle kleren waren weg. Er zat niets anders op dan toch maar door de Oeverstraat en de Klooster Leuterstraat naar de markt te lopen, waar Kees, die destijds in De Oude Lantaarn woondem mij een onderbroek kon lenen.
      Vandaar gingen we terug naar De Gouden leeuw om ons verhaal te doen. De kastelein vroeg ons waar Hans was gebleven. "Luister eens, die schoft heeft al onze kleren verstopt, of zoiets." We besloten toch weer terug te keren naar de Lek. Op de Veldpoortbrug kwamen we een aangeklede Hans tegen. Op dat moment werd het verbale geweld uitgevonden. Toen dat uitgewoed was, zei Hans doodleuk: "Jullie hebben je laten misleiden door de stroming en zijn bij een andere krib aangekomen. Jullie kleren liggen er nog."
      Dus togen we verder naar de Lek. Nij de goede krib lagen inderdaad al onze spullen. Eenmaal aangekleed en helemaal blij zijn we nog even teruggegaan naar De Gouden Leeuw om een pintje te nuttigen op de goede afloop. Wijk had volgens mij circa achtduizend inwonenrs. En dat was, denk ik, de reden dat we tijdens onze eerste wandeling naar de Markt werkelijk niemand, maar dan ook niemand tegenkwamen. Ik hoop wel dat dit feit door deze late bekentenis na ruim twintig jaar, is verjaard.
      Inmiddels woon ik 27 jaar in Wijk en ik begin al uit te kijken naar de festiviteiten van 'Wijk 700'. En nog wat.... ik heb 36 jaar in Den Haag gewoond, maar mij krijgen ze hier niet meer vrijwillig weg.

Frans Jongejan
Wijkse vutter en vrijwilliger

Terug naar de 700 jaar index pagina