700 jaar stad Wijk bij Duurstede

Denkend aan Wijk

Wijk bij Duurstede toen

      Zo'n veerig jaar geleden had Wijk tien ambtenaren inclusief de burgemeester. Je kende ze allemaal bij naam (en bijnaam).
      Wie kent de politiemannen nog? Kamper, Vonk, De Bruin en Naber, waar je veel ontzag voor had. Wijk met vierduizend inwoners, met tien warme bakkers en ongeveer even zoveel slagers en vier schoenmakers.
      Wijk bij Duurstede had niet zo'n goede naam, want in Jutphaas stond een bord Vreeswijk. Wijk had twee voetbalclubs. Was je rooms-katholiek dan voetbalde je bij Dorestad en anders moest je bij SVW spelen.
      De brandweer werd gealarmeerd door een sirene die op de Stadstoren stond, met als gevolg dat, wanneer er brand was, heel Wijk stond te kijken.
      De boeren gingen zondags met de tilbury naar de kerk en stalde deze echter café 'De Engele' op het Kerkplein. De paarden gingen bij Hennie Peek op stal. Na de kerk gingen de boeren het café in. De boerinnen gingen op de koffie bij de winkeliers en betaalden daar de boodschappen die de week ervoor thuis op de boerderij waren bezorgd.
      Zo zou ik nog wel door kunnen gaan maar de rubriek is vol. Ik eindig met te zeggen: Wijk van toen en van nu is mijn stad.

Mannie ter Steeg
Schoenmaker

Terug naar de 700 jaar index pagina