wat kan ik zelf doen wanneer ik depressief ben?
  blader verder:  |  inleiding  |  stap 1 t/m 5  |  stap 6 t/m 11  |   

leven

INLEIDING

U kunt een heleboel zelf verbeteren aan de kwaliteit van uw leven. Het hangt deels van de ernst van de depressie of overspannenheid af of u daar hulp bij nodig hebt.
Een deskundige gesprekspartner kan u bij uw onderneming steunen. Het is prettig om een klankbord te hebben. Iemand die weet waar u mee bezig bent en u af en toe een duwtje in de goede richting kan geven en u even kan opvangen wanneer het erg moeilijk is.

De eerste stap die u kunt zetten om van de depressie af te komen is er aan toegeven.
Dat lijkt misschien erg onlogisch en riskant, maar dat is het niet. Veel mensen blijven vechten tegen hun depressie. Ze hebben het gevoel dat ze verloren zijn als ze dat niet doen. Het tegendeel is waar. Iets dat van binnen gebeurt en waar men tegen vecht wordt alleen maar sterker. Bovendien kost dat veel energie en stelt u zodoende uw herstel uit. Het is vergelijkbaar met een ziekte; wanneer men daarmee door blijft lopen en er niet aan toegeeft duurt de genezing alleen maar langer of men houdt er iets onherstelbaars aan over.
Trouwens, een ziekte en ook een depressie hebben nut. Een ziekte is de verdediging van uw lichaam tegen indringers. Een depressie kan een manier zijn om moeilijke psychische ervaringen te verwerken. Het is dus zinnig om daar niet tegen in te gaan.

Accepteren dat u depressief bent betekent niet dat u bij de pakken neer gaat zitten. De bedoeling is dat u op een andere manier actief wordt. U moet controle over uw leven krijgen en niet de depressie of de overspannenheid. Het is de bedoeling dat u de baas wordt over hoe u leeft. Dat kunt u doen door het leven zo aan te pakken dat de depressie het snelst over kan gaan en weg kan blijven. Het gaat erom dat u zelf actief wordt. Maar.......wel in uw eigen tempo en op uw manier. Overhaast het niet omdat u ongeduldig wordt of omdat uw partner of uw baas het te lang vindt duren. Neem de tijd (en de ruimte) die er voor nodig is.

Hoe pak je dat aan?

Op de volgende pagina's in dit onderdeel van deze website wordt in elf stappen uiteengezet welke dingen u kunt doen om de depressie te lijf te gaan. Bovenaan deze pagina, net onder de titel kunt u doorklikken naar deze pagina's, en later weer terugkeren als u dat wilt.

Nog een laatste tip: lees deze aanwijzingen regelmatig over!

Zelfhulpboek

Bij de zelfactiverings-therapie in DEPRESSIE OVERWINNEN, Een werkboek dat lichaam en geest mobiliseert hoort een speciale gespreksmethode voor hulpverleners. Die gespreksmethode gaat uit van een beperkt aantal korte ondersteunende kontakten van ongeveer 10 minuten. Vaak is dat voldoende.
U kunt de aanpak in het boek ook als aanvulling op een meer traditionele therapie gebruiken. Op deze manier kan de therapie vaak aanmerkelijk sneller verlopen omdat je veel van het werk al thuis gedaan hebt.

naar boven

googlesitemapwizard.com Sitemap Generator