wat kan ik zelf doen wanneer ik depressief ben?
  blader verder:  | inleiding  | stap 1 t/m 5  | stap 6 t/m 11  |  

Gun uzelf de tijd
Net als bij een griep of een longontsteking heeft een depressie ook tijd nodig om over te gaan. Spreek met uzelf af dat u voorlopig - tot u zich beter voelt - zult accepteren dat u niet in uw gewone doen bent. Doe niet flinker dan u bent. Als dat u lukt hebt u al heel wat gepresteerd. Uzelf de tijd gunnen betekent ook: tijd nemen. U neemt tijd van uw werkgever en/of van uw gezin, met de bedoeling om die tijd te gebruiken om beter te worden. Zij hebben daar uiteindelijk ook profijt van.

Geef aandacht aan wat er van binnen gebeurt
Begin daar voorzichtig mee. Uw gevoel (zoals verdriet of boosheid) is een vorm van informatie over uzelf aan uzelf. U krijgt die informatie niet zomaar. U kunt er iets aan hebben. Neem af en toe een moment om gewoon eens te voelen wat u voelt zonder daar verder iets mee te doen. Een gevoel is iets dat alsmaar de aandacht trekt, net zo lang tot er aandacht aan geschonken is. Soms kost het tijd om erachter te komen wat een gevoel betekent. Het kan zijn dat u hulp van een vertrouwt iemand nodig hebt daarbij. Het belangrijkste is dat u weet wat u voelt en of u daarover iets aan een ander vertelt bepaalt u zelf. Veel depressieve mensen voelen weinig, alleen maar onrust of een onaangenaam gevoel. Wanneer u moeite hebt met het ervaren van gevoelens dan hebt u misschien therapie nodig om dat weer te leren. Gespannen zijn maakt het ook moeilijk om iets te voelen. U kunt uzelf helpen door stil te staan bij uw gevoelens. Dat houdt in dat u even niets anders doet en uitsluitend uw aandacht richt op emotionele gewaarwordingen in uw lichaam. Dat houdt ook het risico in dat u zich van onaangename gevoelens of emoties bewust wordt, maar wanneer u voor uw gevoelens wegloopt blijven ze u de baas! Wanneer u bijvoorbeeld aan uzelf kunt toegeven dat u voor sommige dingen bang bent, of door sommige dingen gespannen raakt, is dat de eerste stap in de richting van minder bang of gespannen zijn. Als u bang bent dat uw gevoelens of emoties u overspoelen wanneer u ze toelaat doe dat dan in kleine stapjes of zorg er voor dat er iemand in de buurt is die u kan opvangen. Realiseer u dat gevoelens en emoties er zijn of u wilt of niet. U hoeft zich er dus niet schuldig over te voelen. Gevoelens en emoties zijn niet goed of slecht. Het zijn informatiebronnen. Bovendien: gevoelens en emoties die u wegstopt worden omgezet in vermoeidheid of in lichamelijke klachten. Echter, emoties moeten niet de dienst uitmaken: er zijn goede en minder goede manieren om emoties te uiten. Gevoelens en emoties hangen ook samen met hoe men de wereld bekijkt en met hoe men er mee omgaat. U kunt indirect invloed op uw gevoelens hebben door iets te veranderen in hoe u denkt en in wat u doet. Kwaadheid, ergernis, snel geprikkeld zijn, kunnen een reŰle oorzaak hebben maar zijn in feite heel vaak een uiting van vermoeidheid, gespannenheid, overbelasting of ziekte. Het is dan beter om daaraan wat te doen dan om ruzie te maken of tekeer te gaan.

Praat erover
Praat over wat er met u aan de hand is met mensen waar u vertrouwen in hebt. Niet met iedereen en ook niet te vaak. Hebt u niemand om mee te praten, schrijf er dan af en toe iets over op. Papier (of de computer) is geduldig en kan vaak tot verrassende conclusies leiden. Van u af schrijven is ook naar u toe schrijven. Zet uw gedachten, gevoelens en emoties op papier (of op het beeldscherm). Dat kan u helpen om samenhangen te gaan zien en om minder te gaan piekeren. Eventueel kunt u een telefonische hulpdienst bellen. De telefoonnummers vindt u in de gouden gids of in de huis-aan-huis bladen. E-mailen naar een goede bekende kan ook. Wanneer u de engelse taal machtig bent kunt u lid worden van een discussiegroep over depressie zoals: alt.support.depression.

Probeer zoveel mogelijk lichamelijk bezig te zijn
Wandelen, fietsen, zwemmen, joggen, de tuin spitten, etc. is prima. Het verbetert uw conditie, leidt u af van het piekeren en geeft u een beter gevoel in uw lijf. Een aantal malen wat eenvoudige oefeningen doen per dag kan al verschil maken. De moeheid die meestal met depressie gepaard gaat is een psychische moeheid en is het gevolg van het (onbewust) verdringen van gevoelens of emoties. Wanneer u zich moe voelt, ga dan niet op de bank liggen maar doe iets aan beweging. Ga een stukje fietsen of doe wat lichamelijke oefeningen. Ademhalingsoefeningen zijn ook heel zinvol. Zie ook deel III van DEPRESSIE OVERWINNEN. U zult misschien zeggen: " Ja maar, ik beweeg de hele dag al. Ik heb niet eens tijd om te gaan zitten". Ga dan eens na hoe gejaagd of gespannen dat soort bewegen is. Of misschien hebt u helemaal geen fut om iets te doen. Doe dan wat u kunt. Forceer het niet, maar laat u ook niet tot te veel passiviteit verleiden. Hoe somber of gespannen u ook bent, u kunt altijd wel iets doen. U zult zien dat het helpt. Ga overigens geen prestaties leveren. Het gaat om de activiteit!

Ga niet tegen heug en meug dingen doen waar je nog niet aan toe bent
Elke keer wanneer u zo iets doet, verlengt u uw depressie. Zeker in de eerste fase is het belangrijk om uw tijdelijke grenzen serieus te nemen. Ga er niet overheen. Dat voelt misschien wel als erg ego´stisch. Het is echter een noodzakelijk en gezond ego´sme. Zorg goed voor uzelf, dan zorgt u vanzelf goed voor anderen. Probeer wel zo actief mogelijk te blijven binnen uw grenzen. Doe de dingen waar u wel zin in hebt, zoals lezen, knutselen, iets repareren, planten verzorgen, iemand opbellen, tekenen of iets opruimen. Maar stop er mee voor het teveel wordt. Hebt u bijvoorbeeld zin om naar een feestje te gaan, ga dan weer naar huis voordat u moe wordt en niet pas wanneer u moe bent.

(U kunt bovenaan de pagina doorklikken naar de volgende pagina...)

naar boven