Voor professionals

logo

Dit onderdeel bevat teksten over depressie en de behandeling voor hulpverleners en onderzoekers en zal regelmatig worden aangevuld.

De teksten zijn als Word-bestand te downloaden door het aanklikken van de titel.


Tekst 1:

'DEPRESSIE EN DEPRESSIEF-ZIJN'

Concept van hoofdstuk 1 uit het handboek bij het zelfhulpboek 'DEPRESSIE OVERWINNEN'.

Door: drs W.A.J. van de Sanden.


wetenschappelijke links

De meest voor de hand liggende plaatsen om naar informatie met betrekking tot boeken en tijdschriftartikelen te zoeken zijn servers van universiteiten en van universiteitsbibliotheken. De Nederlandse universiteitsbibliotheken bieden daartoe beperkte mogelijkheden. Zo kan er via de website van de universiteitsbibliotheek van Rijksuniversiteit Utrecht: www.ubu.ruu.nl/ door middel van steekwoorden gezocht worden in de catalogus. De website biedt overigens aan medewerkers en studenten van de RUU, maar helaas niet aan buitenstaanders, toegang tot een groot aantal wetenschappelijke databases zoals Medline en PsycLIT. De website van de universiteit zelf geeft links (verbindingen) naar andere universiteiten en informatiebronnen: www.ruu.nl/zoeken/wegwijzers.html.

www.konbib.nl De website van de Koninkelijke Bibliotheek in Den Haag geeft veel mogelijkheden. In de catalogus trof ik 139 boektitels over depressie aan. Er zijn links naar andere relevante websites. onder andere naar het Mental Health Net (www.cmch.com).

www.kfinder.com/Pages/PsycLIT/PsycLIT.html Een voor psychologen zeer relevante database is PsycLIT. Deze database wordt onderhouden door de American Psychological Association. Het bevat referenties en abstracts van tijdschriftartikelen uit 1300 tijdschriften op het gebied van psychologie en gedrag vanaf 1974, ook van hoofdstukken uit boeken en boeken vanaf 1987. Op deze website wordt uitleg gegeven over het zoeken in PsycLIT en hoe men zich erop kan abonneren.

www.apa.org/ Dit is de homepage van de American Psychological Association. Vandaaruit kunnen een reeks van recente teksten over psychologische onderwerpen worden ingezien. Er kan ook met steekwoorden gezocht worden in de inhoudsopgave van diverse tijdschriften.

 www.nlm.nih.gov/databases/freemedl.html De databank van MEDLINE. Inventaris van tijdschriftartikelen gepubliceerd in 3800 biomedische journals vanaf 1990. Deze database is wel vrij toegankelijk. Tijdschriftartikelen kunnen besteld worden. Ook toegang via: www.janssen-cilag.nl .

www.appi.org Lijst van publicaties van de American Psychiatric Press en abstracts van Psychiatric Services en de American Journal of Psychiatry.

archpsyc.ama-asssn.org/ Biedt teksten van publicaties verschenen in de Archives of General Psychiatry.

www.mentalhealth.com/ Bevat een grote hoeveelheid gegevens over geestelijke gezondheid en wordt onderhouden door de Vancouver Mental Health Support Group. Informatie over unipolaire en bipolaire depressie en de behandeling. Bevat een uit te printen invulformulier voor cliŽnten met een bipolaire depressie die ingevuld kan worden meegenomen naar een hulpverlener.

www.mentalhealth-net.com Toegang tot het Mental Health Network. Een samenwerking van de World Federation of Mental Health, Health Compass, het Academisch Psychiatrisch Centrum in Maastricht en het European Centre for the Promotion of Mental Health. Professionals op het gebied van geestelijke gezondheidszorg kunnen hier informatie opvragen en zelf publiceren.

www.healthtouch.com/ Hierin kan aan de hand van keywords gezocht worden.

www.moodswing.org/index.shtml Geeft uitgebreide informatie over bipolaire stoornissen. Zeer grondig en informatief.

www.dukenews.duke.edu/Med/ Internet document van waaruit via een lijst van links naar verschillende sites over depressie gesurfd kan worden.

www.psychguides.com/ Bevat de richtlijnen samengesteld door officiŽle organisaties zoals het APA voor de behandeling van verschillende stoornissen.

text.nlm.nih.gov/ De zeer gedegen en uitgebreide richtlijn van het US Agency for Health Care Policy and Research (AHCPR) voor diagnostiek en behandeling van depressie in de eerste lijn. Deze richtlijn mag mits met bronvermelding zonder toestemming gebruikt, geprint en geciteerd worden.

www.medmatrix.org Een overkoepelende website die een gestructureerde en geannoteerde verbinding geeft naar verschillende documenten met betrekking tot geestelijke gezondheidzorg. Onderhouden door de Internet Working Group van de American Medical Informatics Association (AMIA).

maine.maine.edu/~RROBBI32/dep.html Bevat informatie over depressie: theorie, oorzaken, invloed van dieet en seizoenen.

www.psychiatry.ubc.ca/mood/md_sad.htm Pagina van de Mood Disorders Clinic van de Universiteit van Brits Columbia over SAD (winterdepressie).

www.psych.med.umich.edu Hiervandaan kunt u contact kunt maken met verschillende psychiatrische websites.

www.healthadministration.org/resources/glossary-of-drugs/

Geeft informatie over drugs
naar boven